torsdag 7 januari 2021

7/365 Dödsdatum 1901 eller 1966

Det är av betydelse för berättelsen vilket år som ska användas i berättelsen. Det blir just nu till att vrida och vända på möjligheter. Flickebarnet verkar finnas med samma namn och möjligen född i samma socken. Födelsedatumet är nog sant. Anna Maria Johansson hamnar i samband med faderns död hos en moster som fosterbarn några år. Moster Elna är storasyster till mamma Kersti. 

Husförhörslängden för Skarhult har Anna Maria som återflyttad till modern 1901. Och som avliden 1901. Men datummässigt avliden före återflyttad. Nåja handlar om få dagars diskrepans. Har detta gjort att man bortser från avliden datumet? Skulle jag inte göra.

1966 är dödsår för Anna Maria Persson. Med modernt efternamnsbruk för handen och datumlikhet så är det inte att lätt förkasta. Så där dagens fråga som ska lösas. Av någon anledning saknas dödsbok och flyttningslängd inkompletta arkiv således i aktuella socknar. 

Dagens datum 2014 dog mor. På lördag blir det besök vid graven i Sigtuna.

Gårdagens kuppförsök i DC, USA, inspirerat av avgående president Trump behöver jag få perspektiv på. Alltför många frågetecken ännu. Ska tillägg 25 eller riksrätt brukas mot skurken. I sämsta fall vågar inte Demokraterna ta till släggan för att hålla sig väl med Republikanerna. Företagspengarna till USA:s partier väger tungt sedan företagen fick laglig rätt att stödja politikernas valfonder. Ett ökande antal politiker vägrar de mutpengarna och samlar betydande pengar från privatpersoner och "rena" valfonder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar