torsdag 14 januari 2021

14/365 - Torsdag

Försöker kolla någon enstaka person varje dag i de som har brodern Georg Didrik som ana. Noterar att det finns flera män där hantverksyrken finns med i olika arkivhandlingar. Några noteringar om uttagna arbetsintyg inför emigration till N Amerika. Just där har jag sen inte sett om det blev av inom familjen. Månne det avsåg lärlingar?
Spännande då noteringen om insända betyg ,1884, till Lunds småskolelärarinneseminarium fanns noterat i husförhörslängden. Det var Kristina Larsson, f 6 aug 1866 i Rolsberga 15, Gudmuntorp. Kan inte se om hon var lärare i hembyn men 1895 finns hon registrerad på Vejby 18 i Barkåkra. Efter 1921 återfinner jag henne inte. Både seminariet och kyrkorådsprotokoll kan ge mer skulle jag tro. Kristinas mor är Elisabeth Strömberg, 1838-1907, från Öved, ingen far registrerad.
Styvfar är min ana Per Larsson, f 1841, Östra Gårdstånga 15, Holmby. De har tre barn gemensamt. Undrar om det finns någon bra läsning om hur vi löste lärarbehovet som måste ha skenat under andra halvan av 1800-talet.
Får fråga vad landsarkivet kan ha

Dagen bjöd på torsdagsinformationen kring epidemin. Förutom vi enskilda människors hantering av livet är det Regionerna som nu fått vaccineringen som en huvuduppgift till oss alla. Sjukvården dignar under krav på IVA-vård. Vårdskapacitet för inlagda är mycket större jämfört med våren 20. Fotboll på sen kväll från UK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar