söndag 31 januari 2021

31/365 - Månadslut

409 fall av säsongsinfluensa hittills verifierade i hela världen. Vaccin och åtgärder pga Covid-19 motverkar de vanliga tusentals sjukdomsfallen och döda i flunsan. 
Ni får själva kolla miljonsiffrorna som följer av pandemin. Även om vi i skrivande stund ser en minskning av smittade och därmed sjuka och döda är ovissheten om vaccinens påverkan av smittspridning smått frågande. Det virus vi möter har bettet sig annorlunda mot tidigare virus. Ett lärande sker hela tiden. Vården av de sjuka har blivit allt bättre under året vi bekämpat det. Belastningen i vården avtar men personalen sliter hårt då smittskyddet kräver skyddande utrustning hela arbetspass. 

Minns någon tidig kommentar jag gjorde om att arbeta med skyddsmask 90 och tät klädsel. CBRN-utbildning innebar ju att testa av att arbeta iförd allt. Visserligen mest utomhus oftast. Noterar att personalens berättelser bekräftar mitt tidiga antagande. Därtill att chefer ofta brustit i att ge personalen det personliga skydd alla efterfråga och behövt. Lokala initiativ att få fram skyddskläder och annat har varit uppmuntrande på alla sätt. Fastställda kvalitetskrav har missats, samtidigt får vi inte acceptera det. Omvårdnad av personalen har brustit liksom att utbyggnad av både vårdplatser och IVA-kapacitet. Det har i Sverige minskat under en mängd av år. Eller som någon sagt, snart blir 40-talisterna 80-åringarna som kräver mer vård. Det vet vi!

Håll i, håll ut och håll avstånd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar