söndag 22 november 2020

22 november - The assassination of JFK in Dallas, TX

 1963 läste jag som många andra mer av slumpen än övertygelsen inför vårens konfirmation. Den aftonen var det ett högtidligt val av församlingens Lucia inom gruppen av konfirmander. Det var inte som idag söndag och därtill Domsöndagen med obligatorisk närvaro på högmässan.

Det var näst intill ett förebud till dagens direktsändningar över internet från all världens hörn. Då var väl det endast en satellit som enkelriktat kunde sända ljud och bild mellan kontinenterna. Ljud och s/v stillbild användes den fasta telefonin till. I slutet av årtiondet var de första militära faxarna igång i samband med lumpen på S 1 i Uppsala.  

Idag var det ett möte om Släktforskning med DNA som hjälpmedel som Skåningarna hade via Zoom. Ljud och bild direkt på nätet med ett 20-tal deltagare. Zoom är en av flera hjälper som vuxit i användning nu under den pandemi som bröt ut i Kina för drygt ett år sedan. På https://www.ecdc.europa.eu/en eller Folkhälsomyndigheten kan du se dagens siffror från Covid 19:s start. De äldre och vissa sk riskgrupper är de som drabbas värst av de smittade. Barn och tonåringar de minst smittade av grupperna. Vissa likheter med Spanska sjukan men med tillgång till annan medicinering och medicinsk-teknisk utrusning minskar radikalt dödligheten. Rehabilitering och recidiv lång och lite okänd ännu.

I år blir decembers och januaris helger firade i ensamhet eller hushållsvis. Internet kan hjälpa oss med samvaron. Några kommer säkert att protestera.

Till nästa gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar