söndag 15 november 2020

15 november - Tre dagar till pensionsutbetalningen

 "Kungen av Norra Amerika...." började ett skillingtryck snart efter att vi efter tre månader fick kunskapen till landet. Idag kan vi var och en med internetuppkoppling se den utröstade presidenten göra allt utom det som varit kutymen, erkänna sig besegrad. Formellt även en fördröjning för President-elects administration att börja övertagandet av landets styrning. 20 januari 2021 svär den nye sin presidented förestavad av konservativ ordförande i Högsta domstolen.

Fyra år med Trump i Vita huset har varit förödande för landets utveckling. Kapitalägaren har gynnats. De vars arbetsplatser försvunnit nu och sedan finanskrisen 2008 har lämnats åt sitt öde. Motsättningar har ökat i samhället. Valresultatet med drygt 8 miljoner fler röster för Biden med ett rekord i valdeltagande gör en fundersam. Ni vet , det där med elektorsröster i varje delstat. 

Corona-19, pandemin, som rusat genom alla stater och skördat offer i alla samhällsklasser sen starten. Av nån fascinerande orsak har åtgärderna mot sjukan hanterats olika. Nu är USA det som är värst i att ha de som dött i absoluta tal i västvärlden. WHO och ECDC har statistik liksom FHM för den som vill se mer.

Både Sverige och USA har relativt decentraliserat ansvar för sjukvård, dock olika på många sätt. Vad är senfärdighet eller ovilja i ansvarstagande och genomförande kommer att bli strid om. Spanska sjukan, kan den fortfarande vara värre, sett till befolkningsstorlek i världen. Behandlingen av Covid-19 sjuka är numer mer framgångsrik än under våren. Vaccinet dröjer.

De klassiska sätten att inte sprida sjukdomen är i sig krävande för var och en. Ibland under kraftfullare villkor än andra. Kolla vad som gäller i din region i Sverige. Varje land har sina villkor. Senaste jag hörde var de privata fester som hölls i Bergen i helgen kommer att få böta ca NKR 10000:-. En och annan krögare i Sverige har fått stänga då denne slarvat.

En resa ner till 1803 i Vena socken i Kalmar län möter en grym bild i dödboken. Det året härjar rödsoten i trakten. Ska kolla de närliggande socknarna. 1803 så dör det folk i mängd. Döden var mer närvarande i vardagen. Det drabbade hårt, boten fanns sällan, hoppet var säkert viktigt i det. 

Nu håller vi oss till det budskap som FHM gett oss även ni som tror er osårbara. Ingen är osårbar. Inga nya möten med andra än ditt hushåll och den nära vännen. Jul och nyår är säkert ett firande hemma och över telefon och dator för kommunikation nära och fjärran. /S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar