tisdag 15 mars 2022

När världen springer ifrån oss

Rysslands invasion av Ukraina blev verklighet. Det var inte munväder av Putin, krigsförbrytaren. Han är inte ensam i genomförandet. Ukrainas förberedelser av försvaret av landet är värt allt beröm. 
Krigsförbrytelserna ökar allt eftersom dagarna går. Det utökade våldet mot civilbefolkning och stödfunktioner för drabbade har medfört kraftigt ökade förluster av de icke-stridande. Vapnen har vänts från bekämpandet av kombattanter till att skapa terror.

Det skakade om oss hemma och hela västvärlden. Att det blev verklighet trots de olika förbindelser som personer, verksamheter och stater har för att komma från våldet som ett sätt att lösa mellanstatliga problem. Ja, varför skulle vi vara unika i Europa med vår eländiga 1900-talshistoria. Mellanöstern, Afrika, Asien har våldet använts oavbrutet i. Fred och stillestånd avlöser varandra 

Åter har vi i Sverige stampat igång förmågan att ta emot folk på flykt. Mängden ökar stadigt, det är en uppbyggnad som tar för lång tid. EU:s massflyktsdirektiv aktiverades 3 mars. Idag har ca 3 miljoner ukrainare lämnat landet. Mer än dubbelt så många flyktingar i sitt eget land.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar