tisdag 22 februari 2022

2022 02 22 Pandemi eller Rysslands Putin

Långsamt ändras Covid 19 från pandemisk till en vanlig enkel anmälningspliktig sjukdom här hemma. Ett år med vaccin tillgängligt har säkrat tillgången till vård. De ovaccinerade löper större risk att behöva sjukhusvård än vaccinerade. De äldsta är fortfarande hårt utsatta oavsett.
Nu när allt släpps till oss alla att vara som före 2019 funderar jag om det inte är bra att ta det lugnt. Även om jag nu bokat deltagande i några moduljärnvägsaktivteter. 
Vacciner har det tillverkats på många håll i världen. De EU tillåtna har varit i vårt medvetande. Alla andra som likafullt varit med och byggt ett skydd. Samtidigt har vi i bla EU tagit för oss av tillgången medan andra delar av världen fått stå tillbaka. Västvärlden har inte velat avstå från kunskap kostnadsfritt till hela världen för att få världsomfattande vaccintillgång oavsett kostnad för den enskilde.
Här hemma en 4:e kur på gång för äldre mfl. Hur kommer det att se ut för oss alla innan Covid 19 går över till att vara som en säsongsinfluensa. 

Nu till ryssarnas näst intill annektering av två ukrainska enklaver. Sedan 2014 har Luhansk och Donetsk varit i händerna på upprorsmakare. Stödda hela tiden av Ryssland. Nu beordrar Putin att duman godkänner dessa som två egna folkrepubliker som det kallas. Allt detta i strid mot internationell rätt. Sedan nyåret har Putin på olika sätt spelat ut ett styrkekort mot främst NATO och Europa. Först snack om vad de vill sedan övergång till militära manövrar. Belarus har fått vara med på rysk planhalva i detta militärspel. Minns det val som tydligt var fyllt av fusk för att ledaren skulle behålla makten. Med tydligt stöd från Ryssland. Maktspelaren Putin har hållit sig kvar som Rysslands ledare genom skifte av vilken post som han besatt. 
Nu gäller det för alla oss som inte vill konflikten att skapa och hålla ett mottryck med målet att hålla dialog och diplomati igång. Att kunna backa till den status vi hade innan det blåste igång är viktigt. Sen att kunna ge Ukraina åter de landområden, Krim bla, som annekterades utan att det blev aktivt motarbetat. Minns inte nu vad som var vårt hinder det året. 

Släktforskningen är jobbig ibland. Har via Gedcom-fil fört över innehållet i mitt släktträd i Ancestry till det jag har i Disgen. Till ett släktforskningsprogram bara liggande lokalt i min dator. Via Disbyt kan delar av mitt innehåll bli allmänt tillgängligt. Under några dagar har jag arbetat med att få undan dubbletter som skapades när 1900 Disgen-individer mötte 3600 Ancestry-individer. Återstår att granska alla nu 4400 individer i Disgen. Det kommer att få ta den tid det tar. Flaggor finns på individer som fördes över nu liksom på de som födes över 2019. Någon timme per dag under ett år eller två kan det säkert vara värt att använda. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar