onsdag 21 september 2022

Utvandraren Sofia Christiansdotter från Harlösa

De senaste dagarna har jag kollat på barn och barnbarn till Kjerstina Persdotter, 1810-1876. Hennes farfar är Niclas Petter Löfberg, farmor Christina Borgström, 1728-1804, dennes andra hustru.
Håller på att systematisk kolla de olika generationerna i Löfbergsläkten. Och just nu hamnar jag i ett socialhistoriskt scoop.
Kjerstina och hennes man Jöns Christiansson kommer att bo i Liahus, står tydligen på Harlösa 45:s mark. I husförhörslängden står det oftast under egen rubrik.länk  
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0065742_00136
Noteringen är samtida med dottern Hannas död. 
Dottern Hanna Danielsdotter, 1838-1878 och dotterdottern Sofia Christiansdotter, f 1865 är de som fått mig att haja till. Hanna blir tydligen både värkbruten och kanske fånig?. Kusin Tina har hjälpt till med att läsa texterna som vi även diskuterat.
Barnafadern Christian Johansson, 1828-1910, kanske ska kallas lebeman men samtidigt får han tidigt ansvaret för Sofia. Hanna orkar tydligen inte med barnet. Christian är då gift med en annan kvinna och det oäkta barnet blir deras ansvar. 
Christian som är född i Oderljunga, har ett antal noteringar om lägersmål i husförhörslängder vilka kanske kan finnas mer att läsa om på Landsarkivet i Lund. 1897 skiljer han sig från hustrun. Han har då redan varit över till USA 1894 ocg återvänt
Sofia utvandrar tidigt 1886 till Amerika. hon bor då i Ystad med fadern och dennes hustru. Där har jag inte letat än i emigrantarkiven. Skulle vara intressant att se hur hon levde vidare.
Nu får ni själva leta vidare i arkiven för att stilla er nyfikenhet på vad som förevarit.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar