lördag 30 maj 2020

Dag nn efter convid-19 begränsningsreglemente

Med minnen av att upprätta ett fältsjukhus under det kalla krigets dagar drar det hela igång detta herrans år 2020. Det var i senvinter -82 som Norrbotten bjöd på sköna vinterdagar. Älvsjömässans lokaler blev målet och Försvarsmakten med Hv medverkade med manskap att hjälpa vvs-entreprenörer och inre vägbyggen till den IVA och vårdresurs ledningens ansåg Region Stockholm var bästa placering för stunden. Då hade många förstummats av Kinas snabbygge av sjukhus på en vecka.
Mkt snabbt uppdagades att skyddsutrustning för personal var den extrema bristvaran. Försvarets vätskeskyddmaterial inkl Skyddsmask 90 blev den överbryggande resursen. Hela världen behövde, det kom med lokala lösningar igång en första lösning, i avvaktan på att EU och vår regioner och kommuner och stater över hela världen fick smörjmedel, kapital, för leveranser. Här finns nog mkt röverier att finna.
Undrar vad man haft för scenario för att beräkna behov av mediciner och förbrukningsmaterial. Vilken uthållighet för personalen?
Fältsjukhuset hade en beräknad resurs i förhållande till typ av strid och längd. Den elaka beräkningen verkar inte vara gjord sedan det kalla krigets dagar och civilförsvarets tid- Nu ska det nya civilförsvaret och ett nytt psykologiskt försvar komma.
Pandemin som nu är, är just det många haft som det yttersta att möta. Ja det finns några filmer som vi till mans smålett åt.
Nåväl, på något sätt är jag tillfreds med att jag gjort mitt under den tid jag var aktiv och nu förbryllas av det vi hade att använda vid detta års början. Så gick tiden och snart är det slut på den 30 juni 2020.
Mer kommer.

Staffan Svärd

Borgarfjordsgatan 21 B, lgh 2303
164 53 KISTA
Mobil 070-633 89 59
staffan.svard@telia.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar