Kalixlinjen i augusti 2014
Resan föranledd av Sten Ekmans bok "Kalixlinjen – Kalla krigets lås i norr", företogs mellan de två valen, EUP i juni och de allmänna valen i september. Något inkräktade det på valrörelsen som inleddes redan 15 augusti.
Resan till Kalixlinjen bokades redan i januari och jag hamnade så långt fram i reservlistan att jag kom att rymmas i den extra resa som arrangerades.
Jag kom att ansluta i Luleå eftersom jag redan några dagar tidigare rest till Boden för mitt Holmforsprojekt.
Vi hade förlagts till Hotell Bodensia i Boden. Frukostmatsalen bjöd på en bra frukost.
Resan inleddeas med ett besök på Rödbergsfortet. Guidning och inledande gemensam middag i anläggningen.
Bussresan under dagarna fördes på de äldre vägar som militären hade använt för att få en rätt bild av hur det kunde ha varit då det begav sig. Undantagandes resan fram till Haparanda.
Under resorna berättade författaren Klas Ekman om planer för försvaret inom de delar vi besökte och färdades förbi.
Kalixlinjens Museum, "visar utrustning, vapen och fordon som brukats i Kalixlinjen. Dessutom svarar museet för visning av Siknäsbatteriet vid Törefjärden och Kamlungebatteriet på Häggmansberget."
Försvarsmuseum Boden guidades vi genom. Kändes trångt. Samtidigt som det var på väg att omformas.
Siknäs och Kamlungebatterierna besöktes. Kanoner från skrotade fartyg återanvändes här. Se Kalixlinjens museum ovan.
Återsåg grupperingsplatsen för mitt fältsjukhus under försvarsmaktsövningen Norrsken 1982. Då vinter, nu sommar.
Haparanda och den nära gränsen till Ryssland i form av Storfurstendömet Finland och Finland med rekognoserades. Värnen vid järnvägsbron är imponerande. Järnvägsstationen är imponerande stor, den hade att hantera resande och frakter till Ryssland i orostid. Den enda i Sverige med normalspår och den bredare ryska spårvidden. Järnvägen drogs fram till Haparanda mycket sent under första världskriget. Motståndet mot en järnväg fram till Storfurstendömet Finlands gräns var stort från den svenska militärens sida.
Norrbottens regemente, I 19, där MR Nord informerade liksom Norrbottens regemente. Sedan visning av stridsvagn 122 och stridsfordon 90.
Norrbottens flygflottilj, F21 på eftermiddagen. Information om verksamheten och inpassage till JAS 39 Gripens hangarer. Och så dånet av rotar som lyfte och landade i ordinarie verksamhet. En höjdpunkt i resan, ett privilegium att få se verksamheten på nära håll
Flygmuséet F21. Det ligger utanför flottiljområdet, direkt intill grindarna. Flygplan och material från alla delar. Muséet är värt ett besök och för en teknikintresserad kombinerar du med besök på Norrbottens järnvägsmuseum som även det ligger väster om Luleås centrum.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar