onsdag 12 april 2023

Trolovningen som bröts - och ett felskrivet födelsedatum i vuxen ålder

 Åter en person som fått fel födelsedatum sig tillskrivet. Carolina Petterdotter föds i Nössemark 10 juli 1829. Nu gjorde jag inte jobbet tillräckligt noga från början på henne hon var ju en kvinna som Johannes Eriksson, 1835-1902 var i lag med. Han var i mitt fokus då.

Så av en händelse när jag systematisk följer upp i trädet så är Sveriges dödbok där med födelsedatumet 4 september 1829. Följer nu husförhörslängderna bakåt och ser att felet finns med från Åmål. Tar vi och utgår från Nössemark så funkar det till flytten till Vårvik.

1852 ser jag i flyttattesten från Vårvik att där finns fel födelsedatum med. Möjligen händer det något vid flyttar inom Vårvik som gör att felet uppstår.
Flyttattesten står att finna på NAD och digitala forskarsalen till min glädje:

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0044173_00331

Därmed är frågan om födelsedatum löst - men det hanterar inte våra släktforskarprogram vill jag påstå. Det finns väl inget så vanligt som fel vid överföring av information från ett papper till ett annat.
Hävda att du registrerar källans information och så är det bra. Men hu vad fel det kan bli sett i det stora perspektivet. Under alla år är det vid något enstaka tillfälle som jag sett att skrivaren funnit och försökt rätta med sin notering i husförhörslängd/församlingsbok. Det blev rätt i handlingarna efter det.

Men trolovningen då.
Johannes Eriksson umgås med fler kvinnor och 1869 så föds två pojkar med honom som far. Min fundering är att Johannes andra kvinna, Lena Maja Johannesdotter, 1836-1912, har en finare ställning i samhället. Tjänar hos stadsfiskalen som jag skulle tro månar med kraft om att hans piga skall värnas och gifta sig med mannen, Johannes.
Carolina tjänar som piga hos en klensmed, visserligen med flera anställda, men inte stark i samhället.
Har jag helt fel i det verkliga Åmål 1869. Krisår i landet förvisso. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar